10 min čitanja Kako postati freelancer?

Kako postati freelancer?

Da bi odgovorili na ovo pitanje, prvo moramo znati tko su freelanceri ili slobodnjaci (hrvatski naziv). Termin freelance odnosi se na povremeni, honorarni posao, za koji se angažiraju samozaposleni stručnjaci - freelanceri. Možemo reći da smo se početkom ovog stoljeća prvi put se susreli s terminom kao što su freelance i freelancer. Donedavno neobičan način rada, za vrijeme i nakon pandemije, pretvorio se u još razvijeniju industriju te se neprestano razvija.


Ovakav način zapošljavanja specifičan je jer freelancer sam odlučuje što će raditi, kada i pod kojim financijskim uslovima. Freelancer je “sam svoj šef”. On obavlja posao iz komforta svog doma ili bilo kojeg drugog mijesta s kojeg želi raditi. Freelance se odnosi na samostalan i neovisan rad za klijente. Mnogi freelanceri imaju stalne poslovne partnere, ali i surađuju s više različitih poslodavaca. Ovisno o prirodi posla, mnogi freelanceri često rade na više projekata.


Sad možemo odgovoriti na prvobitno pitanje - da bi postali freelancer potrebno je u nekoj domeni bit “stručnjak” te jednostavno samo startati i samostalno tražiti poslovne prilike. Tržište online poslova se svakodnevno povećava, što je odlična vijest. Najviše poslova i tražitelja posla dolazi iz polja pisanja i prijevoda, upravljanja društvenim mrežama, programiranja, digitalnog marketinga ili grafičkog dizajna. Naša platforma nudi sve navedeno.


Da bi postali freelancer na našoj platformi potrebno je obaviti samo nekoliko jednostavnih koraka:

  • obaviti registraciju
  • 1 klikom iz korisničkog menia postat freelanceri (davatelj usluge)
  • objaviti svoj prvi oglas u odabranoj kategoriji


Nakon uspješne registracije potrebno je odabrati vrstu usluge koju želite pružati. To može biti bilo što od pisanja, dizajna, programiranja, prevođenja, fotografiranja, video snimanja, itd. Naša platforma nudi više od 35 različitih potkategorija podijeljenih u 10 glavnih kategorija.


Važno je izradit portfelj radova kojim ćete prikazati vaše sposobnosti i iskustvo. Portfelj bi trebao biti izrađen tako da privlači potencijalne klijente. Naša platforma nudi upravo to, jednostavno kreiranje portfelja, kojim možete prikazati i dijeliti svoje radove.


Koliko ćete zarađivati ovisi od vaše stručnosti, iskustva ili vještine. Svaki freelancer definira cijenu svoje usluge te ima mogućnost promoviranja iste na različitim platformama koristeći opciju “podijeli” (facebook, linkedin..). Imajte na umu da cijena usluge koju stavljate nije neto zarada. Platforma uzima 20% fiksne naknade, te na osnovu toga omogućava nesmetan rad i funkcioniranje.



Podijeli